Gode råd

Et par gode råd ved besøg i Dalbyover Kalkgrav

  • Tag tøj, fodtøj og handsker på der kan tåle at blive beskidt,, da kalken smitter meget af og kan være hård ved hænderne.

  • Sko/støvler bør have en god sål, så står du godt fast, når du bevæger dig rundt på bunkerne.

  • Husk solbriller, da lyset kan være meget skrapt pga. den hvide kalk.

  • Medbring gerne en hammer, mejsel, sikkerhedsbriller og poser til fund.

  • Efter længerevarende regn kan der stå vand i bunden af graven, hvilket besværliggør færdsel.

I starten se godt efter for at finde fossiler. De har nøjagtig samme farve som den omkringliggende kalk og har ofte et lag af kalk på overfladen. Mange af søpindsvinene har dog stadig den karakteristiske form og når du først har fundet et, finder du hurtigt det næste.

Det er lettest at finde søpindsvinene i bunkerne på bunden af graven. Her kan du også være heldig at finde fossile skaller fra armfødder eller østers. De små fragmenter af søliljens stilk, finder du oftest ved gravens sider. Her ligger de ofte ovenpå kalken, da de skylles ud af kalken, når det regner.

Den kalk der sidder på fossilerne fjernes nemt med varmt vand og en børste. Fossilerne er ofte meget detaljerede, især på søpindsvinene er selv meget små detaljer bevaret.

Viste du......

At fossile søpindsvin i gamle dage blev kaldt "Tordensten". Man mente nemlig at den hårde stenkerne var skabt ved et lynnedslag og desuden var magiske. Da lynet ikke rammer samme sted 2 gange lagde man dem i vindueskarmen som beskyttelse. Fossile søpindsvin findes også mange gange som gravgaver i oldtidens grave - især fra jernalderen

At en sølilje ikke er en blomst, men derimod et dyr. Den tilhører klassen af pighuder som blandt andet også tæller søpindsvin og søstjerner. Søliljens stilk kunne blive op mod 1 meter lang og var fæstnet på havbunden. Der findes i dag kun én type sølilje i de danske farvande.