Fra Langå til Kjællinghøl

Oplev den smukke ådal, der fortæller historien om, hvordan Gudenådalen blev skabt som tunneldal af smeltevandet. Og historien om jernbanen, der som Trækstien følger Gudenåen som et parallelt spor. 

Fra Langå til Kjællinghøl ad natursti, der kan være meget våd og utilgængelig. I Langå passerer Trækstien en fredet jernbanebro, og i Ulstrup er ca 1½ kilometer af Trækstien hævet på træsti

Beskrivelse

Stien mellem Langå og Kjællinghøl er en natur-trampesti, der kan være meget våd og med højt græs. Ved Ulstrup er der i 2016 bygget ca. 1½ km træstibro, der er farbar det meste af året.

 Klik for at se kortet over strækningen Kjællinghøl - Langå

Trækstien går på sydsiden af Gudenåen, mens jernbanen løber på nordsiden gennem stationsbyerne Langå, Ulstrup og Bjerringbro. I Langå passerer Trækstien åen via en fredet jernbanebro fra 1862.  

Seværdigheder undervejs

Langå

Langå er præget af beliggenheden ved Gudenå og af sin status som jernbaneknudepunkt. Den gamle rustrøde jernbanebro er et monument over jernbanens pionertid og pramfartens endeligt. Ved broen skifter Trækstien side - til vestbredden af åen. Læs mere om de fredede broer i Langå - den rustrøde jernbanebro fra 1862 og Amtmands hoppes bro fra 1905.  

Imellem de to broer passerer Trækstien Langå Egeskov, og på den anden side af åen ligger hovedgården Løjstrup med en enestående beliggenhed på det gamle fredede voldsted fra middelalderen med voldgrave som grænser tæt til Gudenå. 

Ved Langå Marina er der i 2016 rejst en 3 meter høj jernskulptur af en pramdrager udført at kunstneren Erik Heide.

Åbro

Åbro hører til de ældste broer over Gudenåen. I 1800-tallet var her livlig trafik, da prammene lagde til, og pramfolkene besøgte Åbro kro. Åbro var hjemsted for to årlige markeder. Kroen havde et særligt ry som et af de ”fugtigste” steder ved åen. Læs mere om Åbro.

Ulstrup Slot

På nordsiden af åen ligger Ulstrup Slot, som er en klassisk jysk herregård fra Christian den 4.s tid. Læs mere om Ulstrup Slot

Busbjerg 

Fra Busbjerg, lidt vest for Ulstrup, findes en af de fineste udsigter i hele Gudenådalen. Der er adgang til fods på hele det fredede område via en afmærket natursti fra en rasteplads ved Gudenåen. Læs mere om Busbjerg

Kjællinghøl

Ca. 6 km øst for Bjerringbro kan du passere Gudenåen via en imponerende træbro, Kjællinghøl-broen, der er Danmarks største bro i rundtømmer. På nordsiden af Gudenåen, modsat Trækstien findes en teltplads. 4 km mod øst ligger et middelalderligt voldsted. Læs mere om Kjællinghøl