Juli: Gudenåens grønne guld

Naturen omkring Gudenåen kan både give dig tag over hovedet, lys og mad på bordet. Naturcenterleder Helle-Marie Taastrøm fortæller om den rige natur tæt på Randers og planternes mange anvendelsesmuligheder.

Forårets eksplosion af farver er nu erstattet af sommerens dybe grønne nuancer. De store sivplanter langs Gudenåens bredder er vokset til flere meters højde og deler nu pladsen med rigelige mængder af den gode spiseplante brøndkarse, som naturcenterleder Helle-Marie Taastrøm betegner som Gudenåens grønne guld.

”Brøndkarse smager rigtig godt, og der er masser af det i Gudenåen. Jeg bruger det som regel til pesto, men man kan også lave suppe af det,” fortæller Helle-Marie Taastrøm.

Planten vokser langs bredden, og er lettest at komme til, hvis man sejler i båd eller kano. Før man bruger brøndkarse til madlavning er det vigtigt at blanchere planten. Det gør man ved at overhælde den med kogende vand og bagefter lægge den i koldt vand.

Lysesiv: når naturen lyser op

Lysesiv er de tynde mørkegrønne siv, der står tæt sammen som små øer – blandt andet her i Gudenåens floddelta ved motorvejsbroen. Planten har fået sit navn på grund stænglernes hvide marv, der kan pilles ud i lange strimler og bruges som væge til en olielampe.

Man kan lave sin egen olielampe ved hjælp af marven i sivene, en klump ler og olie. Man presser marven ud af sivet med en tommelfingernegl. Selve lampen laver man en klump vådt ler, som man triller rund og trykker et hul i med fingrene. Hæld lampeolie eller almindelig madolie i lampen, og lad vægen suge olie.

En rørskov af Fandens Græs

De store grønne sivplanter, der dominerer plantevæksten omkring Gudenåen er tagrør – som også har tilnavnet Fandens Græs.

Historien er, at Gud og Fanden konkurrerede om at skabe det højeste, smukkeste og stærkeste græsstrå. Gud skabte tagrøret, og da Fanden kunne se, at han ikke kunne gøre det bedre, blev han så rasende, at han bed i alle bladene på tagrørene. Det forklarer de tre mærker i tagrørets blad, der minder om bidemærker.

Tagrørene kan vokse sig til en imponerende højde på 4-5 meter på en sæson. I efteråret og om vinteren kan de høstes og anvendes til tagdækning. De er populære til formålet på grund af deres isolerende effekt. Planterne ved Gudenåen bliver dog ikke høstet, men får lov til at stå, indtil den nye plantevækst overtager i løbet af sommeren.

Lampen kan brænde i flere timer, hvis man har rigelig med væger. Det er en rigtig hyggelig belysning til sommeraftenerne på terrassen eller en efterårsaften foran shelteren.

Motorvejsbroen som ko-shelter

En tur langs Gudenåen byder på masser af smukke syn – og et par enkelte, man måske ikke havde ventet.

”Her har vi en typisk ko-shelter-bygning i Randers,” spøger Helle-Marie Taastrøm, da flokken på tur får øje på en flok kvæg under motorvejsbroen.

Selvom sommeren i Danmark endnu ikke har vist sig fra sin varmeste side, så kan et par og tyve grader godt være rigeligt for et dyr med pels, og så er det rart at kunne græsse og hvile sig i skyggen under trafikken.